Författararkiv: Administratoren

Lucia hos Mazarin

Nu jäser lussekatterna inför Lucia. Varmt välkomna till Mazarin!

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Lunchalternativ

Vi kommer framöver göra lite mer av lunchsmörgåsar, på rågkaka, grovt rågbröd eller baguett. Välkommen att inta den här eller ta med!

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Oj vad många semlor vi bakade i tisdags! Tack alla snälla kunder som kom förbi! Vi fortsätter baka semlor ända till påsk – men vi vill gärna ha lite omväxling också och gör gärna chokladtårtor, äppelpajer eller en sån här Pippi-tårta till exempel.

Publicerat i Allmänt | 1 kommentar

Fettisdagen

Nu är snart fettisdagen här! Vi kommer baka  semlor hela dagen från tidig morgon fram till kvällen. Ta med några semlor hem och dela med någon du tycker om, eller  kom och ät här i serveringen –  med mjölk till om du vill. … Läs mer

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Surdeg – när det går fel

Surdeg består (i de flesta fall) av bara mjöl och vatten som har stått ett tag tills det blivit surt och börjar jäsa. Egentligen är det rätt enkelt, men det finns samtidigt så mycket som kan gå fel. Här är … Läs mer

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Surdeg – det klassiska receptet

Det här är ett grundrecept som jag använt i flera år för att starta en surdeg. Det tar några dagar men resultatet blir väldigt bra, var bara noga med att alltid använda noggrant rengjorda kärl.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Vad händer under avbakningen?

Det är kemi på hög nivå när man går ner på molekylnivå för att studera vad som faktiskt händer i brödet under avbakningen. Det går att skriva oändligt om det här, men framförallt är det tre viktiga funktioner som inträffar:

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Salt

Salt är en oumbärlig ingrediens i bröd, men är något som jag numera försöker att vara mer sparsam med. Tidigare ville jag alltid ha mycket salt i brödet. Det förhöjer ju smaken! tyckte jag. Och smakar det bra, så mår … Läs mer

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Poilane – bagarnas bagare

Den mest kända av alla bagare någonsin kanske var fransmannen Lionel Poilane. Han är mest känd för ett stort, tvåkilos surdegsbröd som han bakade i sitt bageri i Paris. Bakningen görs från början till slut för hand av samma bagare … Läs mer

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar